Category Archives: Blogs

Normandie – 75 jaar na d-day

“Dit is waar je het voor doet.”, hoor ik Andries tegen mijn vader zeggen. Met zijn vijven (mijn vader, broer, zwager en oude buurman) zijn we een dag eerder naar Reville gereden, een klein dorpje in de kop van Normandie waar we voor deze week een prachtig huis met 3 slaapkamers hebben gehuurd en dat als uitvalsbasis gebruiken om de festiviteiten rondom het D-day lustrum te vieren.
Waar we het voor doen was in dit geval het geluid van startende jeeps, trucks en allerhande andere prachtig onderhouden legervoertuigen uit de periode rond 1944. Maar vooral de tanks, die telkens door de liefhebbers die er op rond rijden gestart worden en wat behalve een enorm grommend kabaal gepaard gaat met grote, witte naar benzine en olie ruikende wolken zo dik als mist.

We staan op camp Geronimo, een soort van legerplaats waar liefhebbers de geschiedenis tot leven hebben gebracht. Behalve de voertuigen lopen er honderden mensen verkleed rond als militair, verzetsstrijder of verpleegster uit de tweede wereldoorlog en zijn er tal van scenes opgebouwd met tenten en items uit die tijd.

Telkens vallen we met ons neus in de boter. Zo komen we aan op kamp Geronimo en zien we net de tank “Fury”, van de gelijknamige film met Brad Pitt, luid brullend zijn eerste rondjes rijden.
Of dat we net aankomen en er precies op dat moment een stoet voertuigen gaat rijden of de parachutisten uit de DC-47s springen.

Behalve dat bezoeken we de Duitse en Amerikaanse begraafplaats. Bij de Duitse begraafplaats worden we door moderne Duitse militairen met een bus van de parkeerplaats naar de ingang gebracht. Een rit die ons zeker een half uur lopen scheelt. Bij de Amerikaanse begraafplaats parkeren we in de ontstane file door de drukte. De dag ervoor waren de Amerikaanse president en first lady aanwezig en tijdens ons bezoek waren er allerlei scholen en muziekkorpsen die ceremonies hielden.
Ondanks de grote drukte ben ik op beide plaatsen erg onder de indruk en betreur ik de offers die aan beide zijde gebracht zijn omwille van de politieke gebeurtenissen destijds.

Zo rijden we enkele dagen heen en weer langs de kust. De laatste dag bezoeken we nog Grandcamp Daisy. Recent opnieuw uitgegraven Duitse stellingen, bunkers en loopgraven. Een terrein dat honderden meters lang en breed is. Als we daar een uur hebben gewandeld kom ik een groep militaire collega’s tegen waar ik nauw mee samen heb gewerkt. Een mooie afsluiting van een paar bijzondere dagen!

De caravan – eerste avonturen

De vorige post was een 1 op 1 kopie van de leverancier van de caravan die ik op de kop had getikt via Marktplaats.
Ik ben dan ook sinds enkele weken de nieuwe eigenaar van een TEC caravan uit 1993.

Afgelopen week streek ik met een soort van samengesteld gezin neer op camping de Bosrand in Ermelo. Een heel nette camping in een prachtige omgeving. Maar mij net iets te net. De relatief oudere mensen die in koppeltjes voor hun voortenten zaten op het “kleine veldje” met klim-speeltoestellen keken verstoord op toen er een aantal kids begon rond te rennen, elkaar na-roepend en binnen 10 minuten werden we al aangesproken dat het niet de bedoeling was dat de kids achter de caravans langs renden.
Bij mezelf de mensen vervloekend dat ze niet zo stom moesten zijn om op het speelveld te gaan staan, glimlachte ik ze echter vriendelijk en begripvol toe en bracht de boodschap over aan de jongens. Ook wel begrijpend dat het vervelend zou zijn als ze een deuk in een caravan of een scheur in een tent zouden aanbrengen en me realiserend dat ik dat zelf ook niet zou willen.

Mijn ouders zaten in een vakantie huisje 6 kilometer verderop en waren bij aankomst gelijk present om te helpen met de voortent, de uitbouw en de luifel te helpen opzetten. Het was even puzzelen, maar binnen 2 uurtjes stond het geheel en heb ik via gekleurd tape de verschillende onderdelen gemerkt zodat ik volgende keer sneller alle juiste spullen pak zonder uit 40 verschillende tentstokken lukraak maar wat op de gok te pakken.
De rest van de dag werd besteed aan het inruimen van de caravan, alles op zijn juiste plek. De kids waren intussen aan het heen- en weren tussen de zandbak om de hoek en het speeltoestel.

De nachten waren best nog fris, de eerste nacht werd het 4 graden en dat was voor mij een reden om de jongens toch maar in de caravan te laten slapen.

Overdag was het lekker smullen van typische camping maaltijden zoals blikken opgewarmde soep, macaroni met ham, ei en ui en broodjes worst of wentelteefjes. De laatste avond werden we nog door opa en oma getrakteerd op een etentje in het nieuwe pannekoekenrestaurant.

Na 3 dagen hield ik het weer voor gezien. Er kwam routine in het kampeerleven en hoewel ik 4 dagen zou blijven zou het gaan regenen, dus het besluit om droog in te pakken en een dag eerder weg te gaan was daarmee snel genomen.
Het was fijn dat Marleen met haar kids de opbreekdag nog aan haakte. Ze kreeg gelijk zelf zin in kamperen en hielp hard mee met tenten opvouwen en alles.

De gas-verwarming en het 12-volt-circuit moeten nog worden nagekeken maar beiden zijn geen must voor mijn kampeerperiode de komende zomermaanden. Ik kijk er nu al naar uit om dadelijk de weekends met de jongens buiten te zijn!


De Tec

In 1957 bouwt Erwin Kiel in Oberhausen zijn eerste caravan. In 1958 volgt de productie van het model Weltbummler in een kazerne te Duisburg en wordt de firma Kiel Reiseanhaenger opgericht. In 1959 treedt Wolfgang Thurn als verkoopleider in dienst. Hij neemt in 1962 de firma over en de nieuwe firmanaam is Kiel Reiseanhaenger-Nachfolger. In 1965 wordt een tweede werkplaats en magazijn in Mรผlheim geopend.

In 1949 start Jakob Eicker samen met een compagnon in Oedt een fabriek met merknaam Corsar. In september 1967 fuseren de firma Kiel en Jakob Eicker (Eicker Wohnwagenwerk) tot Thurn-Eicker KG, kortweg TE. Binnen een jaar worden de series King, Sprinter en Weltbummler op de markt gebracht. De caravans worden in Duitsland in zestien eigen filialen, zonder tussenhandel, verkocht.

In 1971 nemen Wolfgang Thurn en Jakob Eicker het in moeilijkheden verkerende Dethleffs in Isny over. In 1973 verandert Thurn-Eicker KG in een GmbH en wordt tevens de vennootschap: TE Caravans GmbH opgericht. De grootste productie aantallen bereikt TEC in 1978 met 8000 stuks. In 1981 wordt de merknaam veranderd in TEC. In 1980 richten Wolfgang Thurn, Jakob Eicker en Erwin Hymer CMC op. Hierin werden de merken TEC, Hymer en Dethleffs ondergebracht. In 1983 verwerft Erwin Hymer de alleenrechten van CMC (Caravan MotorCaravan).

In 1984 wordt de fabriek in Oedt gesloten en de productie van de Weltbummler naar Isny verplaatst. Van 1987 tot 1993 wordt de serie King bij SIR (Caravelair/Sterckemann) in Tournon Frankrijk gemaakt. In 1993 volgt herintroductie van de Sprinter-serie, die in Sassenberg bij LMC wordt gemaakt. In 1995 wordt de volledige productie naar Sassenberg overgebracht, waar ook een nieuw kantoor komt.

In het begin van deze eeuw zijn de wagens van LMC en TEC nagenoeg elkaars evenbeelden. Vanaf 2010 neemt LMC ten opzichte van TEC een hogere positionering en prijsklasse in. Op 13 februari 2013 kondigen TEC en LMC aan dat zowel TEC-caravans als campers vanaf de zomer 2013 niet meer onder het TEC-merk geproduceerd worden, maar allemaal als een LMC-model verkrijgbaar zijn. Het wordt als een huwelijk tussen LMC en TEC naar buiten gebracht. In Frankrijk echter zullen alle caravans en campers als TEC verkocht blijven worden. In Frankrijk roept het merk LMC te veel associaties op met de woningen van zigeuners.

Bron: https://www.kampeerzaken.nl/tec/

Wat wil je later worden?

Ik zit met de jongens in de auto en het volgende gesprek ontspint zich.

M: Tomas, wat wil je later worden?
T: Wetenschapper!
M: Ok. Net als tante Kim?
T: Die is geen wetenschapper!
M: Jawel hoor… maar goed, hoe zie jij dat dan?
T: Ik wil proefjes doen enzo. Met flesjes.
M: Oh ja.

– stilte –

M: Seb, en wat wil jij worden?
S: Bouwvakker!
T: Dat is mooi! Dan kan hij een gebouw bouwen waar ik mijn onderzoekjes kan doen!

<3

De patat generatie

Bij tijd en wijle vraag ik me soms af hoe het ook al weer zit met de generaties. Zo ligt bij mijn werkgever momenteel de focus op het voorzien van de Millennials van content.
Collega wordpress website Business insider biedt uitkomst met een prachtig plaatje: https://cdn.businessinsider.nl/wp-content/uploads/2018/02/generaties-youngworks.png

Hieronder wordt nog even opgesomd wat de periodes zijn.
Zelf ben ik van de patatgeneratie en een van de kenmerken van mij en mijn leeftijdsgenoten is dat geluk nastreven het ideaal is, net als zelfontplooiing. Daarnaast zijn we passief als generatie hoewel ik mezelf daar niet per se in herken. Sommige generatiegenoten echter des te meer ๐Ÿ˜‰

1930-1940: Stille Generatie
1940-1955: Babyboomers
1955-1970: Generatie X
1970-1985: Praktische generatie/Patatgeneratie
1980-1994: Generatie Y/Millennials
1990-2000: Generatie Z
2000-2011: Generatie Alpha

Leeg huis

Als ik de deur van mijn nieuwe appartement open doe loop ik met 2 verhuisdozen naar binnen. Ik zet ze neer op het zwarte aanrecht van de kleine keuken en begin ze uit te pakken. Er zit nog wat kleding in, een stapel boeken en wat kleine prullaria die allemaal een plekje in het huis krijgen om er meer thuis van te maken.
Het moment dat ik langs de grote glazen eettafel loop valt mijn blik op de stoel. Mijn blik valt op de achteloos achter gelaten kinder-souvenirs. Een veertje van een parelhoender, gevonden in de dierentuin. Een Lego poppetje, een elastiekje en een zelf gemaakte tunnel van een wc-rolletje.
Op de bank liggen nog 2 kleurplaten en het gemis van de eigenaren van al deze spulletjes laat een traan over mijn wang rollen. Niet zozeer de spullen, maar de vanzelfsprekendheid van de achter gelaten spullen, alsof ze er elk moment weer verder mee gaan spelen. Maar dat is pas over een week weer.
Vanmiddag heb ik ze terug gebracht naar hun moeder en daar mee gegeten. Na het eten hebben Frea en ik in de tuin nog wat zitten na kletsen over deze moeilijke periode in ons leven. Onderweg naar huis moest ik alweer een traan laten. Over het verlies. De spijt. Het onvermogen in het verleden om de zaken die er toe deden aan de kaak te stellen.
Frea neemt me een hoop kwalijk en hoewel veel daar van terecht, vond ze ook dat ze bijna niet in mijn blogs voorkwam. Een kleine zoekactie naar het woord Frea op deze site levert ongeveer 12 dozijn hits op.

Bushcrafting

In december had ik hem al de uitnodiging gegeven als verjaardagscadeautje. Een weekend bushcraften.
Voor degenen die niet weten wat dat is: waar je bij survival zo snel mogelijk probeert terug te keren naar de beschaving, probeer je bij bushcrafting zo lang mogelijk in de wildernis te verblijven door toepassing van technieken die je ook bij survival gebruikt.

Het weekend van 26 en 27 mei is het dan zo ver. Van tevoren hadden we de lijst met items al doorgestuurd gekregen, dus we wisten al dat we redelijk comfortabel zouden slapen ๐Ÿ˜‰
Na een redelijk lange rit van 2 uur waarbij ik Sander ook had opgehaald kwamen we netjes op tijd bij het verzamelpunt “Spelderholt” t.o. Koudebergweg nummer 55 in Hoenderloo. Dat zou de komende 28 uur ons base-camp zijn.

We begonnen na de regel van 3 (3 min. zonder zuurstof, 3 uur zonder bivak, 3 dagen zonder water, 3 weken zonder voedsel en 3 maanden zonder gezelschap) met het bestuderen van alle mee genomen messen waar we vervolgens haringen mee gingen snijden. Tips: naaldhout is het meest zacht en jong hout is zachter dan oud hout.
Vervolgens kregen we een demonstratie van de verschillende type tarpen die je kon maken met de mee gebrachte zeiltjes. Een tent-, tent/luifel, frietzak- of vliegenmodel met hangmat. Om de tarp netjes te maken kregen we ook 3 type knopen aangeleerd: de quick-release knoop, de lapland of Mongoolse knoop en de spanningsknoop (scheerlijnknoop)

De middag begon met het bouwen van eigen hutten. Een beschutting aan 1 kant, of een beschutting in tentvorm. Met zijn 4-en hadden we binnen een half uurtje een prachtige tentvorm gebouwd die misschien heel comfortabel zou liggen, maar dat gingen we niet uitproberen.
Het tweede deel van de middag leerden we alles over de vuuropbouw en brandbare materialen uit de natuur zodat we met slechts de vuursteen een vuurtje konden maken. Vanaf nu kijk ik toch anders naar de bast van berken waar heel veel olie in zit en die dus lekker makkelijk vlam wil vatten. Als dat eenmaal brand dan moet je de dunste takjes die je kunt vinden daar op leggen en dan telkens de houtdikte verdubbelen.

‘s Avonds maken we na de stoofpot een mooie wandeling naar een spotplek voor wild. Daar zien we herten en wilde zwijnen. De afwas doen we met een klein beetje water en vooral met geel zand dat prima schoon maakt. De rest van de avond zitten we bij het kampvuur dat we hebben gemaakt met opnieuw niets anders dan berkenbast en de vuursteen.
De volgende ochtend krijgen we nog uitgebreid les in kaart-lezen en kompas gebruik, inclusief tips en tricks m.b.t. stappen tellen.
Na de laatste theorie over het zuiveren van water is het weer tijd om huiswaarts te gaan. Sander heeft zich ontwikkeld tot een heus buitenmens en maakte het beste vuur en de strakste knopen.
Ik ga graag nog eens op avontuur om het geleerde in praktijk te brengen. Tot die tijd… veel oefenen ๐Ÿ™‚

Vegas 2018

Dit jaar had ik het genoegen om zakelijk gezien de vijfde keer Las Vegas te bezoeken. Het is daarmee dan ook de zesde keer dat ik de stad aan doe in acht jaar tijd. Kunt u het nog volgen? ๐Ÿ˜‰
Naast het beursbezoek verheug ik me dit jaar op mijn dagje vrij die ik, ik mag intussen wel zeggen, traditiegetrouw doorbreng in of op een gehuurd voertuig. Dit jaar sta ik na een lange reis dan ook aan de balie van autoverhuurder Alamo om de vooraf gereserveerde Ford Mustang cabrio op te halen. Terwijl ik mijn voucher overhandig hoor ik de verhuurder vragen of ik niet liever de upgrade naar het nieuwe 2018-model Mustang GT 5.0 wil hebben? Hij liet zich verder ontvallen dat deze een lekkere V8 motor met 460 PK had. Ik hoor mezelf een seconde later: “jawel hoor” zeggen en ik trek mijn creditcard omdat dit modelletje 100 eu meer kost.
Bij de auto aangekomen (kleur wit) start ik de motor door de groene startknop indrukken en in de parkeergarage klinkt het razende gebrul van de Mustang. Ik geneer me enigszins maar neem toch de tijd om het console te bestuderen zodat ik dadelijk weet hoe de GPS, airco en radio werken. Een half uur later ben ik dan eindelijk in het hotel en begeef me gelijk te ruste.

De volgende ochtend heb ik contact met 2 collega’s die het wel zien zitten om mee te gaan. Ik zit ze een beetje op te jagen tijdens het ontbijt want ik weet dat we behoorlijk kilometers gaan vreten. Aangezien het hun eerste bezoek aan de beurs is en dan ook een eerste tripje zoals dit hebben ze nog niet helemaal door dat de afstanden wat ruimer zijn dan thuis.
Eenmaal op weg touren we eerst langs de Hoover dam. Opnieuw besef ik me daar wat een enorm werk het is om de dam te bouwen en dat zonder het hedendaags gemak van computers.
Daarna rijden we door in zuidoostelijke richting over de Interstate 93 door naar Kingman waar we de Route66 op draaien. Het eerste stukje is nog redelijk “druk” als in de zin dat we toch telkens iemand achter ons hebben, maar 2 dorpen later rijden we door het verlaten woestijnlandschap op weg naar Seligman.
In Seligman hangen we de toerist uit en laten we ons vertellen dat dit de geboorteplaats is van de “historic route 66”. Een commercieel belang om enkele toeristenshops neer te zetten als je het mij vraagt want meer dan toeristenshops zijn er niet. En volgens mij draaien ze nog prima ook want een van de grotere shops herbergt een klein, maar zeer mooi automuseum. Toch zou ik niet met de mensen in Seligman willen ruilen. Het land is droog en heet en je zit daar ver bij alles vandaan.
Na de Interstate 40 weer terug drinken we ‘s avonds nog een biertje. Dan zit de dag er op. Ik denk terug aan mijn trip twee jaar eerder. Min of meer vergelijkbaar maar op 3 punten anders. Het was op de Harley. We misten de afslag Route 66. Ik had geen zonnebrand gebruikt. (had ik al gezegd dat deze Mustang de cabrio-uitvoering was?)
Ik weet dat het vanaf nu lange dagen worden, de hele dag Engels pratend op een rumoerige beurs. Scherp zijn en ‘s avonds de borrels, etentjes en netwerk-evenementen. Toch heb ik er zin in, mijn week NAB is prima begonnen.

Vijf jaar

Zaterdagmiddag. Als de bel van de voordeur klinkt springt hij van de bank en rent naar de voordeur. Hij ziet zijn eerste vriendje van de zes genodigden en als om de hoek vriendje nummer twee ook aan komt lopen rent hij juichend terug naar de bank om met een soort van schroefsalto te landen. Daarna wordt de vering van de bank tot het uiterste getest door zijn op- en neer gespring. Want hij is jarig en viert vandaag zijn feestje voor zijn vijfde verjaardag!

De ouders die hun kinderen achter laten blijven enkele minuten hangen voor een heel korte nadere kennismaking en dan zijn Frea en ik alleen met zes “vreemde” kleuters en onze eigen twee jongens.
De eerste begint gelijk te huilen dat hij het een beetje eng vindt, maar ik weet hem heel snel te troosten door aan iedereen te vragen of ze wel eens in Ballorig geweest zijn en of het daar stom of leuk was. Het gejuich dat het daar heel erg leuk is doet hem weer lachen. Snel zet ik de kinderen aan tafel en leidt ze verder af met een cupcake en limonade en dan is het tijd om naar het eerder genoemde Ballorig te rijden.

Het meest relaxte kinderfeestje dat we in 8 jaar tijd hebben mee gemaakt. Frea en ik zitten aan de picknick tafel en de kids waaieren uit. Slechts eenmaal komt er eentje huilerig aangelopen dat er iemand op haar voet had gestaan. Meer schrik dan wat anders. Frea maakt foto’s en stuurt ze rond in de groepsapp met de ouders. Ik denk terug aan mijn eigen jeugd waarin mijn vader dan wel eens zijn analoge spiegelreflex camera mee had en we pas twee seizoenen later de foto’s terug zagen omdat het rolletje simpelweg nog niet vol was. Toen bestonden indoor-speeltuinen trouwens ook nog niet volgens mij, maar dat is weer een ander verhaal.
Na de uitgeserveerde patat, pannenkoeken of poffertjes zetten we het stel weer in de auto’s en brengen we ze thuis.
Jammer genoeg reden we daarbij nog wel een scheur in de bumper van een buurman, maar toch mag dat de feestvreugde van de dag niet temperen.
En anders van de volgende dag, want zondag vieren we nog eens Seb zijn verjaardag, maar dan met de familie.
Hij was echt jarig!

Met speciale dank aan:
Doutze
Eline
Marit
Hidde
Jonathan
Shannon
Tomas
Seb

Het noorderlicht – dag 4

Als we op onze slee gaan staan beginnen de honden om ons heen opgewonden te piepen, blaffen of te janken. Ze weten dat het nu niet lang meer gaat duren voor we op pad gaan en het is een imposant geluid om midden tussen al dat geblaf en gejank te staan.
Ik kijk om me heen en zie ongeveer een dozijn slee?n die elk door vijf of zes honden voort getrokken worden. Wij zijn nummer drie in de rij.
We hebben zojuist de uitleg gekregen hoe te mennen waarbij Marco mij subtiel naar voren schoof als eerste menner van ons beiden nadat werd gezegd dat er het eerste stuk af en toe mee gelopen moest worden omdat het redelijk omhoog ging. Daar tegenover stond dat ik ook het laatste stuk zou mennen en dat ging vooral naar beneden.
Het kan wat mij betreft beginnen. Opnieuw draag ik een warme winter overall en geleende snowboots en ik weet dat ik het ondanks dat het 14 graden vriest niet koud ga hebben. Een laatste foto, een check of de bril goed zit en dan laat ik de ?eerste? rem los. De honden spitsen de horen en beginnen te rennen. Achter de slee aan die ruim voor ons al de bocht om gaat de wildernis in.
Het gaat helemaal vanzelf. De honden weten wat ze moeten doen en hebben er zin in. Zoals voorspeld gingen we inderdaad vaak heuveltjes op en ik step mee of ren al duwend met de slee mee. Marco zit als een prins op het hertenvel dat over de slee is gelegd met het noodanker op zijn knie?n. Na twintig minuten die omvliegen ruilen we van plaats en glijden we over een gelijkmatiger stuk. Het lijkt een vast parcours dat we volgen met uitgesleten sporen en ik geniet van de prachtige route. Ook hier is de bebossing laag en de vlaktes zijn wijds tussen de enorme bergen die ons omringen.
Het laatste deel van de trip men ik weer en de honden zijn nu echt op stoom. Telkens moet ik bij remmen omdat we harder gaan dan onze voorganger. Af en toe zet ik onze slee dan ook gewoon stil om even afstand te nemen. De honden beginnen gelijk te piepen omdat ze weer verder willen, maar ze accepteren me als menner. Tijdens de wissels en na afloop krijgen ze alle vijf een portie aandacht, maar dan is het tijd om afscheid te nemen. We kleden ons weer om en genieten daarna van een kop warme chocomel en koek bij het haardvuur in een ronde hut. Als ik ga plassen verwonder ik me over de eigen gebouwde dixie waar ik in een soort ton plas die bijna overvol is. De bevroren plassporen in het hokje verder negerend.
Content stappen we de warme bus in om ons terug naar Tromso te laten rijden. De foto?s met de telefoon staan al Facebook en de eerste likes zijn al binnen.

‘s Avonds, wanneer ik deze blog uit werk denk ik terug aan de afgelopen dagen. De verhalen onderweg samen in de auto. De Wiki de Viking stemmen in ons hoofd die we hardop uitspraken en die niet geschikt zijn om hier te delen. De teruggekeerde kameraadschap. De nieuwe plannen die gemaakt zijn om met de avonturenclub vergelijkbare trips te ondernemen en de plannen om met onze zoons deze trip nog eens dunnetjes over te doen.
Dat alles maakt deze reis naast de behaalde doelen van het noorderlicht zien, husky mennen en sneeuwscooter safari tot een nog vele malen grootser succes.
Hoe ontzettend genoten heb ik de afgelopen dagen.