185 Foto’s hebben we van het mannetje. In 4 weken tijd geschoten en de paar echo’s reken ik niet mee.
Op zich een redelijke score voor een baby die geboren is in het tijdperk van de digitale fotografie. Ik kan me herinneren dat een vriend van me in 2 weken tijd ruim 3000 foto’s heeft geschoten van een zekere vakantielokatie. Toen ik dan ook daags nadat hij terug was op bezoek ging moest ik ook alle 3000 foto’s bekijken en mocht niet eerder weg voordat ik had gezegd welke ik de mooiste vond.
En hier komt het vriendschapselement om de hoek. Dit ga ik hem besparen!
Fotobeheersing, ik bedenk het woord zojuist ter plekke. Maar fotobeheersing is misschien een mooi woord om aan te geven wat je eigenlijk moet doen als hobbyfotograaf anno 2009.
Om te beginnen zijn mijn 185 foto’s al aan een strenge voorselectie onderhevig geweest. Alles wat niet scherp is: hopla! Weg ermee. Behalve die ene leuk waarin je zijn slokdarm ziet omdat hij zo hard lacht. Die moest er in blijven van Frea. Eerlijk is eerlijk, het is best een leuke foto.
Ook foto’s die bijna gelijk zijn worden ontdubbeld. Dat scheelt ook weer al gauw een foto of 50. Als ik exact dezelfde foto tegenkom maar op de ene draaien zijn ogen naar links en op de andere naar rechts twijfel ik nog wel even maar al gauw is het toch: die gaat weg!
Tot slot ga ik een paar weken later nog eens met de stofkam door eerdere groepjes foto’s. Zo haal ik toch nog de foto’s er uit die ik simpelweg niet mooi vind maar die wel aan eerdere specificaties voldeden. Ze allemaal tegelijk kijken helpt hier uitstekend bij want door de grote hoeveelheid materiaal raak je al snel oververzadigd en dat maakt het opruimen eens te makkelijk. Zo zijn Tomas week 1 en Tomas week 2 zojuist aan de beurt geweest en toch nog gedecimeerd.
Een mooi programma dat ik zelf gebruik om foto’s te sorteren is iPhoto. Er zijn ongetwijfeld programma’s die meer kunnen, maar dit bied mij precies wat ik nodig heb. Je kunt simpel het programma zelf de beste kleursetting laten bepalen en als je het toch iets anders wilt kun je met een aantal schuifjes de warmte of lichtval nog aanpassen. Een tweede mogelijkheid die ik altijd gebruik is om heel eenvoudig de foto uit te snijden in het gewenste formaat
Ook zit er een hele handige knop op waarmee je de foto’s kunt mailen. Je selecteert de foto’s, klikt op het mail icoon en het enige dat je nog hoeft te doen is een geadresseerde toevoegen en op send drukken.
Zojuist een backup gemaakt zodat ik alles dubbel heb en nu kan het toestel ook weer leeg. Op naar de volgende 185 foto’s.