Amsterdam-Dakar 1

Deze blog heet Amsterdam-Dakar 1. De 1 staat natuurlijk voor de eerste blog over dit onderwerp omdat er nog vele zullen volgen.

Rond kerst las ik een webpagina over een paar mensen die mee hadden gedaan aan een barrel-rally met als doel sponsoring voor een goed doel. Voor ik het wist had ik alle andere pagina’s die ze hadden geschreven uitgeprint en aan mijn vader voorgelegd. Dit klonk als een avontuur waar ik al een tijdje naar op zoek was.
Tijdens het kerstdiner besloten we om het avontuur dan ook echt aan te gaan. Zeker vanwege de sponsoring voor een goed doel (het Rode Kruis).

We gaan de Amsterdam-Dakar, Serious Request editie rijden. Een barrel-rally van Amsterdam naar Marokko. Daar maken we een tocht door het Atlas gebergte en keren dan weer terug.

Van de week kreeg ik een e-mail in de digitale bus. De inschrijving is rond. Nu hoeven we alleen nog maar een auto, benzine, eten en drinken voor onderweg en wat aanvullende kampeerspullen te kopen. Oh ja… en sponsorgeld voor het goede doel.

Wordt vervolgd…

CeBIT 2011

Vrijdagmiddag stap ik met Steven op de trein. Tot laat in de middag hebben we gewerkt maar nu is het dan eindelijk tijd voor het evenement waar we ons al maanden op verheugd hebben. De CeBIT, wereldwijd het grootste ICT evenement met 4200 bedrijven uit 70 landen die hun waren tentoon spreiden in Hannover, Duitsland.
Onze doelen zijn: contacten leggen, kennis van nieuwe technologieën opdoen, trends ontdekken en plezier maken.

Om half 9 staan we in de lobby van ons hotel, het Pro Messe-Hotel dat vlak naast het station, maar ook vlak naast de beursgebouwen ligt. Een hapje eten, wat drinken en vroeg naar bed.

Dan is het zaterdag. Even voor 9 uur staan we in een kleine mensenmassa bij de westelijke ingang te wachten tot we naar binnen mogen. We lopen snel door enkele hallen naar hal 19 en 23 waar de innovaties te zien zijn. Wie wil er nu geen blik in de toekomst krijgen? Al gauw slenteren we door het steeds groter wordende aantal bezoekers en vergapen we ons aan transparante LCD schermen, 3D televisies en zingende en dansende robots.
Terwijl ik door de hallen loop besef ik me hoe groot 450.000 vierkante meter oppervlakte is.

 • Wat direct opvalt is China. Het aantal Chinese bedrijven dat hardware aanbiedt is enorm! Als ik kijk naar de lijst met exhibitors komen de meeste bedrijven uit Shenzen, een miljoenenstad (14 miljoen inwoners) in het zuiden van China.
 • Er worden enorm veel 3D tv’s aangeboden maar allemaal met een andere standaard. Met bril en zonder bril te bekijken. Ik vermoed dat de markt zelf haar standaard zal kiezen en dat we daar met zijn allen naar toe gaan werken.
 • Ik zie enorm veel fancy PC kasten. In gedachten maak ik een aantekening dat we iets moois moeten regelen voor onze eigen game afdeling waar ze echt de blits mee kunnen maken.
 • We staan even stil bij de wereldkampioenschappen gamen. Er lopen 3 camera ploegen rond, er zitten 2 commentatoren door microfoons te praten of de WK finale voetbal wordt gespeeld en er zitten en staan duizenden mensen te kijken naar de 2 jongens die op het podium strak naar hun beeldschermen zitten te staren in de hoop een enorme geldprijs te mogen winnen.
 • Even later schiet ik een bal op een doel maar die wordt tegengehouden door een computer-gestuurde keeper.
 • We ontdekken Avid Studio. De thuis variant van Avid Media Composer.
 • Er staan diverse exposanten met biometrische beveiliging, altijd leuk voor op het werk om de blits mee te maken!
 • We zien flinterdunne beeldschermen, leuke USB gadgets en allerlei prachtige eye-candy en hebbedingetjes.
 • We laten ons uitgebreid voorlichten in hal 7 door allerlei RFID gespecialiseerde bedrijven en weten nu precies wat we nodig hebben om de CMDB regelmatig te toetsen.
 • Ik ontdek dat er een scanner in een toetsenbord ingebouwd kan worden.
 • Er bestaan voetballende robots.
 • Goed uitgevoerde 3D tv schermen zijn echt prachtig om naar te kijken.
 • Als we een nieuwe serverruimte ooit gaan bouwen dan komt er blauwe LED verlichting door glazen tegels uit de vloer.

Het is de laatste beursdag en dat is aan het eind van de dag te merken aan de mensen bij de stands. Op de borden van een Turkse stand staat “Great smiles, globally yours”, maar bij de medewerkers kan er geen lachje meer van af. Ze zijn vermoeid.
Bij een andere stand zie ik een opsomming, voorafgegaand door de tekst “5 reasons to talk to us!”. De beursmensen die op de stand werken spelen met hun telefoon of lezen de krant. De boodschap lijkt me duidelijk: ik heb me teruggetrokken, praat niet met me!
Maar dat geeft niet want ook wij zijn vermoeid. We gaan terug naar het hotel en met een biertje zitten we even later in een heerlijk winterzonnetje.