Spotify

Een relatief nieuwe dienst waar een hoop vrienden al een tijdje gebruik van maken is Spotify. Via hun accounts heb ik de mogelijkheden al eens bekeken en ik vind het briljant. De gedachte is vrij eenvoudig: voor een klein bedrag aan abonnementsgeld kun je onbeperkt muziek luisteren. Niet zoals op de radio, maar je kunt gewoon zelf playlists samenstellen en delen met je vrienden. Ben je dus fan van Elvis en Eminem of hou je van gezellige Hollandse hits? Het kan allemaal want het is er allemaal te vinden. Geen eigen collectie met muziek meer die driekwart van je harddisk opslokt want alles is tegen dat kleine bedrag onbeperkt toegankelijk.

Via de website van Spotify meld je je aan. Vervolgens download je de player. Je logt in en als je er voor kiest om bijvoorbeeld via Facebook je vrienden toe te laten dan heb je gelijk 30 man die ook Spotify gebruiken. Op je gemak kun je dan door hun favoriete muziek heen bladeren en als je een leuke playlist ziet kun je je daar met 1 druk op de knop voor aanmelden.
Zo heb ik zelf gelijk een BBQ-muziek-mix in mijn lijst staan en kwam ik ergens 1001 hits die je gehoord moet hebben tegen.
Deze heb ik gevonden via Google. De link daaronder was trouwens 10.001 hits die je gehoord moet hebben. Er is dus altijd baas boven baas. Het zal mij benieuwen of mijn bijdrage gaat worden: 100.001 hits die je gehoord moet hebben…

Amerika graait in Europese cloud

Bron: webwereld.

Ik wist het! Natuurlijk maakt het niets uit als je niets te verbergen hebt. Maar ik ben ook vrijwel zeker van het volgende: dat Amerikaanse inlichtingendiensten speuren in onze bedrijfsgeheimen en die doorgeven, of verkopen aan Amerikaanse bedrijven.

Gepubliceerd: Vrijdag 1 juli 2011
Auteur: Andreas Udo de Haes

De ‘Europese cloud’ is een wassen neus. Via een Amerikaanse rechter of de Patriot Act hebben Amerikaanse autoriteiten toegang tot alle data, erkent Microsoft. De EC moet zich verantwoorden.

Wie dacht dat zijn data veiliger stond bij Microsoft of Amazon omdat zij, in tegenstelling tot Google, een speciale ‘Europese cloud’ hebben, komt bedrogen uit. Want als puntje bij paaltje komt overhandigen deze Amerikaanse bedrijven net zo goed de in Europa gehoste data aan de Amerikaanse autoriteiten en geheime diensten.

Europese data vogelvrij

Dat erkent de baas van Microsoft in Groot-Brittannië, Gordon Frazer tegenover ZDNet.com. Gevraagd of Microsoft kan garanderen dat data ook binnen hun Europese datacenters blijft, antwoordt hij: “Microsoft kan deze garantie niet geven. Dat kan geen enkel bedrijf geven.”

Ten minste Amerikaanse bedrijven dan. Want omdat hun hoofdkantoor in de VS staat moeten ze voldoen aan Amerikaanse vorderingen, rechterlijke uitspraken, de Patriot Act en aan de wensen van Amerikaanse geheime diensten. Het maakt daarvoor niets uit of de data in Europa staat.

Amerikaanse wet geldt overal

Een woordvoerder van Microsoft in Brussel bevestigt deze situatie. “Elk bedrijf dat een vestiging heeft in de VS is bij wet verplicht om gehoor te geven aan een legitiem verzoek van de Amerikaanse overheid tot informatie die het bedrijf in beheer of onder controle heeft. Dit geldt altijd, daarbij maakt het niet uit waar de data is opgeslagen of er andere, conflicterende wettelijke verplichtingen gelden in het land waar de data is opgeslagen.”

Uit een duik in het ‘Trust Center‘ van Microsoft blijkt bovendien dat sowieso niet alle data van de Europese Microsoft-cloud in Europa staat, maar ook ‘een klein gedeelte’ in de VS.

Spoedvragen aan EC

D66-Europarlementarier Sophie in ‘t Veld, voorvechter van strikte privacyregels omtrent digitale data, maakt zich grote zorgen over de situatie. Zij heeft direct spoedvragen (zie onderaan) gesteld aan de Europese Commissie. “Dit is voor mij de zoveelste bevestiging van het probleem met dataprotectie tussen Europa en de VS,” aldus In ‘t Veld tegenover Webwereld.

Dus het idee van een Europese cloud is feitelijk een wassen neus? “Ja. Tot nog toe wel. We moeten binnen Europa zo snel mogelijk met duidelijke regels komen, en dan goede en strakke afspraken met de Amerikanen maken. Nu is het dweilen met de kraan open. Amerikaanse wetten gelden steeds meer op het grondgebied van Europa. Het verbaast me elke keer weer hoe weinig mensen zich daar druk om maken.”

EC sluit ogen

Deze kwestie heeft SWIFT-achtige trekjes vindt In ‘t Veld, refererend aan het jarenlang stiekem overhevelen van bankgegevens van Europeanen naar Amerika. Ze vermoedt dat de EC al veel langer op de hoogte is van het feit dat de Amerikaanse wetten prevaleren boven de Europese, zelfs op Europees grondgebied, maar niks doet. “De Commissie is – hoe zal ik net netjes uitdrukken – passief.”