Auto overpeinzingen

De weersvoorspellingen geven kou aan. Temperaturen worden verwacht van min 16 graden Celsius.
Ik zie dan ook vandaag de oude mannetjes in onze straat druk bezig om hun auto vorstklaar te maken. Ze zijn allebei bezig met een spuitbus om de rubbers ijsvrij te houden en flessen met antivries verdwijnen in de reservoirs onder hun motorkap.
Terwijl ik voor het raam sta vraag ik me af waarom ik zelf geen extra onderhoud pleeg. Ik heb het vroeger mijn vader ook zien doen dus het is niet dat ik het niet mee heb gekregen. Vertrouw ik simpelweg blind op de onderhoudsbeurten van de dealer? Of zou het dan toch zo zijn dat ik een kind ben van de wegwerpmaatschappij?  Zeg maar dat als mijn rubbers vastvriezen ik ze gewoon kapot trek om er dan van het voorjaar weer nieuwe in te laten zetten? Misschien wel compleet met verwrongen deur?
Voor nu maak ik me eigenlijk niet veel zorgen. Vandaag zijn we bij enkele dealers langs geweest om te kijken voor een nieuwe (tweedehands) auto. Een simpel rekensommetje in excel leerde me dat we makkelijk 1800 euro aan brandstofkosten per jaar kunnen besparen bij ons al jarenlang gelijkblijvende aantal kilometers. Als we op diesel gaan rijden that is. Tel daar bij op dat we nog eens 2500 EU aan onderhoud tegemoet zien bij de volgende beurt (nieuwe remschijven en een nieuwe distributieriem en nieuwe banden) en reken dan de besparing maar eens uit op 3 jaar.
Ik draai me weg van het raam en trek mijn blik los van de mannetjes. Als onze koop door gaat met de auto die we in gedachten hebben dan hoef ik me voor het echt gaat vriezen nog geen zorgen te maken. Wel maak ik de mentale aantekening dat ik de nieuwe auto straks helemaal ga vertroetelen voor het koud wordt. Net zoals ik me dat ook ooit bij de huidige auto voornam. En bij mijn motorfiets en mijn gewone fiets…