Musea online

In de nieuwste ComputerIdee die ik digitaal lees (heel erg 2013), sta ik even stil bij een artikel dat heet “tussen kunst en bits”.
Heel even denk ik terug aan het televisieprogramma “tussen kunst en kitsch” waar mijn familie heen ging daags na oma haar overlijden om de erfenis op waarde te laten schatten. Maar dat is niet waar ik nu over wil schrijven.
Dit artikel gaat namelijk over kunstwerken, of eigenlijk schilderijen, die in hoge resolutie gefotografeerd zijn en wederom via Google beschikbaar worden gesteld. Ik schreef daar 3 jaar geleden al eens over in dit artikel. Toen was Google er ook al bij betrokken, maar nu hebben ze zelf iets uitgebracht. OpĀ http://www.googleartproject.com/ kun je zelf een kijkje nemen naar ‘s werelds mooiste kunstwerken. Ik zal de feitjes uit ComputerIdee verder niet citeren, maar ik ben wel onder de indruk van de 42 werken die in gigapixel technologie zijn gefotografeerd. Die werken bestaan uit 42 miljard pixels!

Later vandaag zit ik met Frea te praten over het hoe en waarom. Ze vraagt zich af wat het nut is omdat het immers veel leuker is om door de musea te wandelen en de werken met eigen ogen te zien. Ik geef haar gelijk, maar als we er verder over filosoferen komen we tot de conclusie dat het waarschijnlijk is om de werken voor de toekomst te bewaren. Hoe goed de restaurateurs ook zijn, op een dag zijn ze helemaal vergaan. Digitaal hopelijk niet.

En nu ga ik nog even verder genieten van de kunst.