De stamboom

Toen mijn oma nog leefde heb ik regelmatig een beroep gedaan op haar geheugen om alvast een flink aantal aanknopingspunten voor mijn stamboom te krijgen. Al die data had ik in een PAF-bestandje zitten en toen ik dat weer eens wilde bekijken bleek dat PAF al zeker een half jaar niet meer ondersteund wordt. De de facto standaard is GEDCOM tegenwoordig. Ik zal u als lezer niet vermoeien met de trucs die ik uit moest halen om toch de data in uit mijn bestandje te kunnen halen, maar via Windows 8 onder VMWare is het toch gelukt.
Enfin… de ijdele ikke was op zoek naar een mogelijk familiewapen (altijd een leuk uitzoekklusje hartje winter) en dan moet je toch eerst je stamboom op orde hebben.
Gelukkig leven we tegenwoordig in 2014 en staat bijna alle informatie op internet, zelfs wie door de NSA wordt afgeluisterd, maar dat is weer een ander verhaal…
Wat schetst mijn verbazing, november 2013 heeft mevrouw Vos-Blekemolen op haar website de hele lijn van mijn stamboom online gezet. Terug tot 1650.

Ik geef u de verkorte versie:

Mattijs de Ruijter – 1975 – heden
Andre de Ruijter – 1947 – heden
Arie de Ruijter – 1917-1988
Jacobus de Ruijter – 1887-1958
Jan de Ruijter – 1832-1904
Lambertus de Ruijter – 1799-1875
Antonius Ruijter – 1765-1828
Lambert Jansen Ruijter – 1721-1779
Jan Cornelisse Ruiter – 1681-????
Cornelis Helmans Ruijter – ± 1650-1724

De verschillende spellingen zullen waarschijnlijk met de ambtenaar in kwestie te maken hebben. In het Utrechts Archief (www.hetutrechtsarchief.nl) vind ik bijvoorbeeld Antonius Ruijter onder verschillende spellingen terug, ook bijvoorbeeld als Anthonius de Ruiter.

Uit de stamboom die mevrouw Vos-Blekemolen heeft opgesteld zijn prachtig veel feitjes te halen. Bijvoorbeeld het hoeveelste kind van de hoeveelste vrouw al mijn voorvaderen waren. Of alle namen van de geslachten van de vrouwen die zich met onze lijn vermengd hebben. Ik ben mevrouw Vos-Blekemolen dan ook heel erg dankvoor het opstellen van mijn bloedlijn. Mevrouw Vos-Blekemolen, heel hartelijk dank.

Het nieuwe jaar, 2014

De decembermaand van 2013.
De gedichten voor Sinterklaas zijn geschreven en gelezen door degene wiens lootje we hadden getrokken. Tomas heeft dit jaar voor het eerst bewust het feest van de goedheiligman meegemaakt. De spanning van sinterklaasavond had zijn weerslag op ons omdat we toch enige tijdsdruk voelden voor het mannetje. Om 8 uur moest hij immers op bed liggen.

Daarna volgde de kerst. Eindelijk hebben we dit jaar een mooie kunstboom waar iedereen gelijk een mening vier heeft. Met frisse tegenzin heb ik wederom genoten van de kerstdiners in deze donkere dagen. Waarom ik daar toch altijd eerst een aversie tegen heb en er daarna zo enorm van geniet zal ik denk ik nooit begrijpen. Maar wie weet snap ik mezelf ooit nog eens.

Uiteindelijk was er gisteren het laatste feestje van dit jaar. Oudejaarsavond. Gezellig bij Marleen met wat familie. Het was erg gezellig quizzen, lachen en kletsen. De oliebollen en appelflappen van mijn moeder smaakten als vanouds heerlijk. Nog steeds verkies ik haar appelflappen boven welke oliebol dan ook.

Ik heb mijn lijstje met goede voornemens al een paar dagen klaar liggen. Mijn blog nieuw leven in blazen is er eentje van. Bij deze…