Het pensioen

Van de week kreeg ik mijn pensioenoverzicht en zag ik dat mijn pensioen wederom is ge?ndexeerd met 0,00%. Nu al minstens 5 jaar achter elkaar (het overzicht laat maar vanaf 2011 zien). Terwijl de gemiddelde inflatie de afgelopen 5 jaar 1,33% was. Oftewel een product van 100 euro dat ik 5 jaar geleden kocht zou ik nu moeten kopen voor: 106.83 euro.

Voor de lezer van deze blog af haakt… verderop de tip bij welk pensioenfonds je geld haar waarde behoudt.

Daags na ontvangst van mijn pensioenoverzicht ontving ik een magazine van mijn pensioenfonds dat ik normaal nooit lees, maar omdat ik erg ontevreden ben over de devaluatie van mijn geld besloot ik eens te lezen wat wat er nou zoals in zo’n boekje stond.
Behalve de blabla-koek over dat freelancers ook pensioen zouden moeten opbouwen en het niet doen van beleggingen in Syri? staat er ook dat ze van plan zijn om tot 2019 niet meer te indexeren!
Fijn… ik trek mijn rekenvoorbeeld van 100 euro even door: 111,15 euro. Oftewel, mijn pensioen is straks 11% minder waard.
Stel je even voor: geef mij je geld, dan zorg ik er voor dat het straks als je 67 bent 11% minder waard is. Zou jij dat doen? Nee toch?!

Even later kom ik bij de 2 pagina’s waarop het jaarverslag 2015 in beeld staat weergegeven. Lachend getekende poppetjes informeren mij trots dat het gemiddelde rendement de afgelopen 10 jaar 6,7% per jaar is over een bedrag van 5 miljard euro!!
Een ander lachend poppetje legt uit dat er in 2015 170 miljoen euro verdiend is met beleggen en 105 miljoen euro aan premies is binnengekomen. Uitbetaald is 138 miljoen.
Een simpel rekensommetje leert mij dat ze 137 miljoen euro hebben verdiend in een jaar tijd. Dat is toch 2,74% winst.
De inflatie volgens hun eigen overzicht was 0,39%. Hoezo kun je met zulke gezonde cijfers dan de indexering op 0,00% houden??

Op websites zoek ik wat de “dekkingsgraad” inhoudt. Nergens is een heldere formule te vinden.
Dan kom ik de website van De Nederlandse Bank. Op een pagina over toezichtgegevens van pensioenfondsen staan links naar diverse excel sheets. Ik download er eentje en zie dat van de 229 pensioenfondsen er tussen de 59 en 86 wel een dekkingsgraad behalen van meer dan 110%. Tijd voor een zoektocht.
Eenvoudigweg Googlen naar “top 10 pensioenfondsen” geeft interessante informatie over wie het goed doet en wie niet.
Ik trek mijn conclusie:
Wellicht dan maar overstappen naar bijvoorbeeld het Unilever pensioenfonds? Die *wel* de afgelopen jaren 1 op 1 indexering hebben toegepast op de inflatie? Waar je 100 euro van nu in de toekomst ook nog gewoon 100 euro waard is. En niet 11% minder of erger…