Sint in Eemnes

Een hele rij schoenen in alle maten staan voor de open haard in Eemnes.
In, onder, op of naast alle schoenen ligt een cadeau en wat lekkers.
De schoenen van de nichtjes. De schoen van mijn vader. Mijn zwager. Het hele gezin en aanhang. Ook mijn oude versleten sportschoen. Toch vond ik een sportschoen erg gepast bij deze fase in mijn leven waarin sporten een belangrijke plek in neemt.
Sint heeft ons verrast met een dagje Openluchtmuseum in Arnhem tijdens het “landleven winter” evenement. Aan alles is door Sint gedacht, zelfs de lunch- en koffie voorschotten.
De kinderen waren vanzelfsprekend ook weer door Sint verwend met allemaal een eigen cadeau waar gelijk flink mee werd gespeeld.
Los van de presentjes was het een gezellig samenzijn, hoewel overschaduwd door ziekte. Dit zijn de momenten om te koesteren en ik vond het dan ook heerlijk om bij opa en oma op bezoek te zijn. Volgende keer steek ik wel weer de open haard aan net zoals mijn ouders deden toen we bij mijn opa en oma op bezoek gingen 🙂

Rijksbegroting 2017

Twee jaar terug bestudeerde ik de rijksbegroting 2015. Net bekomen van een stevige griep lees ik me nu in over de rijksbegroting 2017.
Volgens mij doet de MP het beter dan toen. Er is nog steeds een tekort maar significant minder.
Verwachtte inkomsten: 263,1 miljard. Verwachtte uitgaven: 264,4 miljard. Slechts een verschil van 1,3 miljard maar. Dat laatste was toch enigszins cynisch want 1,3 miljard is natuurlijk een enorme som geld. Maar goed… het verschil twee jaar geleden was 10x zo veel.
Nu vraag ik me wel eens af of de ambtenaren die de rijksbegroting opstellen de grote getallen waar ze mee werken niet “normaliseren”. Zelf doe ik dat ook.
102K of 100K voor een nieuw serverpark… het lijkt een klein verschil. Maar op het moment dat ik zelf een rekening op de deurmat krijg en even 2K moet betalen dan heeft het huishoudboekje best een uitdaging te verwerken. Zo moet het haast ook zijn met de rijksbegroting. 263,1 of 263,2 miljard aan uitgaven? Het lijkt maar een verschil van 0,1. Maar op het moment dat ik thuis een rekening van 100 miljoen euro op de deurmat vind boek ik een ticket naar een land ver weg om daar onder te duiken. Want dat kan ik natuurlijk nooit betalen.
Een verschil van 0,1 miljard… ik denk gelijk aan het aantal boetes voor bellen onder het rijden. Een flinke prent waar ik me zelf ooit 1x per ongeluk schuldig aan heb gemaakt. Ruim 400.000 van zulke boetes. Dat wordt dan hard werken voor de politie omdat er gemiddeld 22.000 verkeersboetes per dag worden uitgeschreven (red. dit betreft alle soorten verkeersovertredingen).
Zou het ooit nog gebeuren dat we weer geld gaan overhouden en de staatsschuld afbouwen?