Interesse ontwikkeling

Als ik mijn jongens zie vind ik het bijzonder om te zien hoe ze zich ontwikkelen. Hoe Frea en ik proberen om ze helpen met het verdiepen in hun interesses. Bijvoorbeeld door ze mee te nemen naar plekken als “Dinoland”, “Nemo” of het “Aviodrome”. De laatste twee overigens niet per se vanwege de verdieping, als wel voor de kennismaking en mogelijke ontdekking van nieuwe interesses.
Zo vroeg ik me ook af hoe dat vroeger bij mezelf thuis ging, toen ik nog kind was.
Mijn ouders waren altijd erg reislustig en hebben ons altijd mee genomen tot ver Europa in. Zo zijn we alle 4 de windstreken op geweest om van Engeland, Denemarken tot Portugal en het oude Joegoslavi? en alles er tussen in te bereizen en ontdekken.
Er was ook een jaar dat we een keer niet op vakantie gingen en dat hadden we gecompenseerd met veelvuldige bezoeken aan diverse musea. Midden in de pubertijd vond ik met name het Afrika museum de meest vervelende plaats om te bezoeken maar achteraf staat het bezoek me nog heel helder voor de geest.

Mijn moeder was een tijdje werkzaam in de lokale bibliotheek en nam naast wekelijks een stapel stripboeken ook boeken over andere werelden mee. Met name de boeken over andere culturen zoals west-Amerika met verhalen over het wilde westen en boeken over de Vikingen zijn me nog erg bij gebleven.
Ook de boekenkast thuis was rijk gevuld met allerhande culturele en geschiedkundige informatie. Boekenseries van Lekturama over de Maya’s, de Inca’s en de Azteken. Zo ook een serie over de tweede wereldoorlog, met titels als “de bange meidagen van 40”. Daarnaast herinner ik me ook een boek met de titel “Vliegende schotels en andere raadsels van het heelal” of een boek “The Dutch created their own country”.
Zelfs tot ver nadat hun kinderen het huis uit waren hebben mijn ouders nog allerhande boeken het huis in gesleept. Gek genoeg zag ik ze er zelf echter nooit in lezen.

Ik hoop dat mijn kinderen ook een brede interesse hebben. Volgens mij heb je die of heb je die niet. Ik weet in elk geval wel dat ik gezegend ben dat er voor mijn interesses in elk geval altijd voeding genoeg was en ik hoop dat ook te kunnen doorgeven.