Bedrijven te koop

Frea en ik zitten aan de eettafel te kletsen. De openslaande deuren staan open omdat het zelfs nu het avond is toch nog vrij warm is. We hebben het onder het genot van een kop koffie over bedrijven beginnen. Als ik opper dat je ook kleine bedrijven kunt overnemen vraagt ze me hoe je er dan achter komt waar die bedrijven dan te koop staan.
Binnen 10 seconden laat Google de site bedrijventekoop.nl zien.

We beginnen blanco door het totaal overzicht aan te klikken. Het aanbod is dusdanig groot dat je eerst een sub categorie moet aanklikken. Ik wilde vroeger altijd al groot-industrieel zijn dus ik klik op de categorie “Industrie”. Er zijn 81 bedrijven in de industrie gevonden. Mijn oog valt gelijk op een uitgeverij van vakbladen in Utrecht. Ik probeer me niet af te vragen wat zo’n bedrijf in de categorie industrie doet en kijk eens wat het moet kosten. Mmh… als je 250.000 euro mee neemt en 650.000 euro leent dan mag je je eigenaar van de uitgeverij noemen. Leuk, maar met het steeds verder oprukkende internet ben ik bang dat het een uitstervende bedrijfstak is.
Eerst maar eens zien wat de bedrijven met 0-5 medewerkers doen, een willekeurige klik en dan…
Een webwinkel in poppenwagens! Altijd al willen hebben… voor minder dan 75000 euro ben je eigenaar! De inboedel is 5K euro en de jaaromzet 30K. Daar moet nog inkoop en belasting van af. Reken, reken… nee, daar je kun je niet de huur van betalen. Helaas, deze valt ook af.
Vervolgens verdiep ik me in hotels en bed-en-breakfasts op de ABC eilanden en diverse restaurants (waaronder een naar eigen zeggen fantastisch restaurant en ik gelijk denk: waarom verkoop je het dan?) en een heuse Franchise formule. Bij deze laatste is alle informatie zoals omzet en overnameprijs vertrouwelijk dus denk ik gelijk al: laat maar zitten.

Misschien moet ik het groots aanpakken en direct kijken naar bedrijven met meer dan 50 medewerkers. De link met eenvoudigweg “Chinese onderneming” trekt mijn aandacht. Het blijkt een projectontwikkelaar die 50 miljoen euro zoekt en de concrete vraag via deze site is of je 14 miljoen wilt ophoesten. Ik schrik. Toch maar geen bedrijf met meer dan 50 medewerkers. Aan de andere kant lijkt het me prachtig om mezelf projectontwikkelaar te noemen en iemand zo gek vinden om even 14 miljoen te laten storten. Mmh… aan de andere kant wil ik graag nog al mijn tenen houden zoals Palm Invest oplichter Danny Klomp met zijn gezellige corpulente onderkin overkwam. (iets met gedupeerden die opgelicht waren door Danny en kompaan Remco Voortman en zo boos waren dat ze hen gijzelden en uiteindelijk bij Danny een teen afsneden)

Toch maar verder kijken, ditmaal in de confectie. Wellicht een winkel in maatpakken of anders in damesconfectie?
Dan valt mijn oog op een motorzaak in midden Nederland. Ik hoef slechts 3 ton mee te nemen en ben dan eigenaar van 40 fietsen, een vol magazijn, een kledingwinkel en een webshop. Op zich een mooie koop, 40 fietsen voor 3 ton. Dat is 7500 EU per fiets. Ik hoop dan wel dat het allemaal nieuwe fietsen zijn. Het pand zit er niet bij in, dat is huur.
Midden Nederland blijkt trouwens Brabant te zijn. Toch nog maar eens een nachtje over slapen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.