Gaatjes t-shirts

Zo jaren 80, het gaatjes t-shirt. Helaas heb ik er zelf ook vaak last van. Gaatjes in mijn t-shirts. Misschien beter bekend als mottengaatjes, maar dat zijn het volgens mij niet. De gaatjes waar ik het namelijk over heb zitten namelijk bijna altijd op mijn buik. Soms 2, soms 3, maar echt altijd bijna op dezelfde plek. Dat kan niet van de motten komen want ik vouw mijn t-shirts altijd netjes op in de kast en het buik gedeelte ligt nooit bovenop, maar juist onderop. Ik heb me lang afgevraagd waar het nou vandaan komt en besloot op een avond eens te Googlen waar de oorzaak van dit mysterie ligt. Nou was dat overigens niet zomaar opeens. Ik zat namelijk bij mijn moeder in de tuin en zag plots dat zij ook dezelfde gaatjes in haar t-shirt had als ik vaak heb. Heel even schrok ik: het zou toch niet erfelijk zijn? Maar al gauw schudde ik die gedachte van me af. Gaatjes in je t-shirt kunnen niet erfelijk zijn.
Even later zat ik op het forum van de Viva. Met smaak zat ik de ene na de andere theorie te lezen. De lezeressen van de Viva had ik altijd vrij hoog zitten maar wat ik hier las vond ik <zoekend naar de juiste woorden> toch wat simplistisch.
Iemand stelde op het forum dezelfde vraag als waar ik nu mee liep. Vier tot vijf pagina’s lang kreeg ik de ene theorie na de andere en vele reacties daar weer op voordat eindelijk iemand de, in mijn ogen, juiste oorzaak opperde.
Naast de eerder genoemde mottengaten-theorie las ik verhalen over katten die op je buik liggen, maar mijn moeder heeft geen kat. Verder ging het onder andere over brandende sigaretten, verkeerde wasmiddelen, de wasdroger of wasmachine en zelfs iemand die beweerde dat het kwam door de hedendaagse verf van de t-shirts. Al deze theorieën verklaren helaas niet dat de gaatjes -altijd- op dezelfde plek zitten. En eindelijk, onderaan pagina 6 van deze forum-thread, was daar een mevrouw die zei dat ze die gaatjes nooit meer kreeg sinds ze was geëmigreerd. Ze verklaarde dat de ze in een warm klimaat nooit meer een vest of jas droeg en dat de gaatjes dus zeer waarschijnlijk  door de scherpe kartels van de rits werden veroorzaakt. Voor mij een hele logische verklaring! Mijn moeder en ik pakten gelijk een vest en inderdaad, bij de vesten die wij dragen is de achterkant van  de rits niet beschermd door een extra strookje stof en schuurt dus precies tegen je t-shirt aan. Ook is het precies op die plek dat de rits altijd naar binnen kronkelt door de trekkende stof als je gaat zitten.
Ik sloot de browser en negeerde de overige 46 pagina’s die deze thread verder ging.
Voor mij is het mysterie opgelost en moet ik straks even met mijn vesten naar de kleermaker om er een dun reepje stof achter te laten stikken. Mijn moeder zal het overigens vast zelf kunnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.