Amsterdam Onderweg vs privacy

Vandaag kreeg ik een brief van de organisatie “Amsterdam onderweg”, een initiatief van de gemeente Amsterdam. Ik lees de brief met gemengde gevoelens. Ik ben blij dat ik ben uitgenodigd voor deze proef waarmee men denkt dat ik op reistijd kan besparen en kan helpen om de regio bereikbaar te houden.
Aan de andere kant benauwt het een beetje dat ze weten dat ik elke dag over de ring Amsterdam rij. Uiteraard ben ik gewoon een kenteken dat ze uit een database hebben gehaald van mensen die X keer per week of maand over de A10 hebben gereden. Maar toch is het vervelend dat ze weten dat ik tot die groep behoor. Dat betekent namelijk dat we met zijn allen in de gaten worden gehouden.

Dus de gevoelens in mij worstelen om voorrang. Ik wil gewoon anoniem van A naar B kunnen rijden, maar ik snap ook wel dat we nu eenmaal in 2014 leven en dat er overal camera’s staan met de beste bedoelingen om van de wereld een betere plaats te maken.

Ik neem een besluit en meld me aan. Ondanks dat ik het besluit al genomen heb probeert de organisatie me toch nog voor zich te winnen door me een interessant sim-only T-Mobile abonnement aan te bieden en een gratis telefoonhouder voor in de auto. Toch komtĀ het nare gevoel van niet anoniem te zijn opnieuw naar boven. De bolletjes staan al aangevinkt zoals ik ze wil hebben. Namelijk geen abonnement, want mijn telefoonrekening wordt door de zaak betaald en wel een gratis telefoonhouder. Niet omdat ik hebberig ben, want ik heb er al eentje, maar Frea nog niet in haar auto. Dan schud ik het nare gevoel van me af. Waarschijnlijk is dit wat de meeste mensen aanklikken en zitten ze niet zo diep in mijn privacy te wroeten dat ze weten dat ik die houder voor Frea wil hebben.

Het zal me benieuwen of ik vanaf begin oktober, als de proef begint, sneller thuis ben.

One thought on “Amsterdam Onderweg vs privacy”

  1. Kreeg ook zo’n brief en krijg het spontaan benauwd. Ik heb geen idee waarom ik die brief krijg (rijd helemaal niet vaak naar/in Amsterdam). Ik kom zelden in een file, als het gebeurt vind ik wel een weg of ik heb geduld (we hebben allemaal hetzelfde doel, een file is de grootste vorm van samenwerking). Hebben we met zijn allen (niet individueel) echt behoefte aan dit soort proeven? Is het echt nodig dat mijn privacy hiervoor is geschonden (namelijk doorgeven van mijn naam naar aanleiding van een foto van een kenteken aan de organisatie van Amsterdam Onderweg)? Want een schending van de privacy is het, daar bestaat geen twijfel over. Waarom laten we dit toe? What’s next?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.