Brand

Midden in de nacht, ik lig net in bed, Frea is een week weg i.v.m. de Nijmeegse Vierdaagse en opeens hoor ik geschreeuw onder mijn raam: “Help! Help!”.
Verstoord kijk ik op. Het zal wel de lokale hangjeugd zijn die een beetje met elkaar stoeien.
Dan hoor ik het weer. Ik open het raam en zie de over buurman met zijn gezin midden op straat staan. Ik roep terug met de vraag wat er aan de hand is en hij schreeuwt dat zijn huis in brand staat.
Ik spring op uit bed, trek een broek aan en ren naar beneden.
De buurman stond net 112 te bellen en ik zie dat hij van de stress knock-out ligt, met wat omstanders er om heen. Zijn voordeur staat open en in de huizen links en rechts van hem zie ik mensen op de deuren bonken om de bewoners te waarschuwen en ze uit hun bed te trekken. Door de open voordeur stap ik zijn hal in. Boven hoor ik gebrul van vuur en ik zag buiten ook de rook onder de gevel vandaan komen.
Terwijl ik elektra af sluit roep ik de buurman die weer op zijn benen staat om de gaskraan aan te wijzen. Samen draaien we hem dicht.
Dan ren ik terug naar huis terwijl ik in de verte de sirenes van de aanstormende brandweer wagens hoor. De mannetjes liggen te slapen, maar ik vermoed dat ze dadelijk door de sirenes en het geschreeuw wakker gaan worden. Aangezien ik op dit moment zelf nog niet weer of wij ook moeten evacueren zorg ik dat wij er klaar voor zijn. Ik trek ze uit bed, laat ze hun vestjes aan doen en zet ze met een deken beneden op de bank neer.
Ondertussen is de brandweer de straat in gereden en weerkaatsen de blauwe lichten van hun zwaailichten tegen onze muren. De mannetjes duwen hun neuzen tegen het raam om te kijken wat er allemaal aan de hand is. Brandweer mannen rennen heen en weer, een ladderwagen en een bluswagen staan midden op straat. Politie houdt mensen op afstand. Verslaggevers maken foto’s en er is veel volk op de been om zich te vergapen aan het drama dat zich af speelt.
Zelf pak ik mijn portemonnee, telefoon, huis- en autosleutels en ga in de deuropening staan.
Nu is afwachten hoe de brand zich ontwikkelt en of wij ook het huis uit moeten.

In het licht van vandaag bezien bleek de brand aan de andere kant van de woning te zijn ontstaan, mogelijk door kortsluiting op de slaapkamer. De wind stond niet onze kant op en de brand was onder controle voor deze door het dak heen kon slaan. Voor ons geluk dus, maar de 3 getroffen woningen zijn vooralsnog onbewoonbaar verklaard.
De schade is erg. Vooral veel rook- en roetschade in de huizen er naast en de eerste etage van de overbuurman is zwartgeblakerd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.