Vakantie Hongarije 1

De auto is volgepakt en afgetankt. De checklijstjes worden nagelopen en de laatste items worden in de auto gelegd.
Dan gaan we op reis. Bestemming: Hongarije. Eerst doen we Boedapest aan en daarna rijden we iets terug om ten westen van het Balatonmeer te verblijven op camping Dutchhill.
De reis verloopt voorspoedig en zonder problemen. De talloze wegwerkzaamheden die we vooraf op Google maps hadden gezien vallen alleszins mee. Het zijn meestal heel korte stukjes met versmalde rijstroken waar het verkeer met 70km/uur netjes door rijdt. Het scheelt ook dat we over Venlo zijn gereden, Koblenz en Stuttgart, wegen die volgens een bevriende Europees vrachtwagen chauffeur meestal een stuk rustiger zijn.
We overnachten na een voorspoedige reis in hotel Schiffmeister in Wesenhufer, Oostenrijk. Onder een enorme kastanjeboom genieten we een drankje met uitzicht op de Donau terwijl de kinderen in de speeltuin hun energie lozen. De volgende ochtend nemen we afscheid van de vriendelijke opa/eigenaar en vervolgen onze reis.
Opnieuw zonder oponthoud passeren we ook de Hongaarse grens nadat we bij het laatste Oostenrijkse benzinestation nog snel de auto laten registreren voor de “tol”/wegenbelasting.
‘S Middags rijden we dan Boedapest in. Geheel volgens traditie legt Frea de eerste indruk vast als we de brug overrijden en het centrum voor ons zien liggen.
Google maps leidt ons het laatste stukje door de stad naar het appartement en na een snelle sleuteloverdracht zetten we de auto op de private parking neer en lopen de 300 meter naar het appartement, twee hoog tegenover de sportschool.
Het is verrassend groot! Twee ruime slaapkamers, hoge plafonds, een grote woonkamer en een keukendeel. In het midden de badkamer. Er zijn kasten te over en het is smaakvol ingericht.
Nadat we de spullen die we niet in de auto hebben achtergelaten hebben gedropt in het appartement gaan we de stad in. We zijn hier maar 48 uur en ook al hoeven we die niet volledig ten volle te benutten willen we ook niet 48 uur het appartement van binnen bewonderen.
We slenteren de stad in. Het is warm, maar niet onaangenaam. In de stad hangt een heel relaxte sfeer. Auto’s verlenen je op de vele zebrapaden netjes voorrang, in de parken zitten mensen relaxed bij elkaar en in de fonteinen worden vele pootjes gebaad.
Via een gesloten Lego winkel waar de jongens ons elk uur aan herinneren dat ze daar toch nog naar binnen willen lopen we richting het water om opnieuw aan de Donau te gaan zitten, ditmaal niet alleen om te drinken, maar ook om te eten. Hoewel de prijzen best fors zijn is het een typisch “toeristisch hotspot restaurant”. Jong, onervaren personeel dat graag wil dat je zo snel mogelijk besteld, dat je zo snel mogelijk eet en zo snel mogelijk weer weg bent. Terwijl als je het personeel nodig hebt om een extra drankje te bestellen of de rekening te vragen ze zelf niet zo heel snel reageren.
Terug in het appartement gaan we allemaal vroeg naar bed.

De ochtend begint met een snel ontbijt en we gaan met de metro naar het grote stadspark. De jongens kunnen eerst weer even los op de speeltoestellen en na ern bezoek aan het kasteeltje in het park lopen we langs de hoofdstraat langzaam terug naar het centrum. Allereerst vergapen we ons wel aan de gallerij der helden. Metershoge, prachtige standbeelden van ruiters te paard uit de tijd van de Germanen. Daaromheen staan nog meer Hongaarse heersers en we schieten een paar mooie foto’s.
Langs de weg richting centrum en Donau staan prachtige villa’s, velen dienen nu als ambassade gebouw.
Dan moeten we toch eerst langs de Lego winkel. We vinden het makkelijk terug en de jongens lopen vanaf dat moment beiden met een doos Lego onder de arm geklemd door de stad. We lopen langs de rivier naar het grote Margareta eiland. Een flinke wandeling maar de beloning is een bezoek aan het enorme openlucht zwembad. We eten daar ook het avondeten in een van de vele eetcafeetjes die het zwembad rijk is en nemen dan de taxi terug naar het appartement. Of preciezer: naar het opera gebouw dat er vlakbij ligt. De taxi kosten zijn overigens even duur als 4 metro kaartjes.
De stappenteller staat op ruim 25.000 stappen voor ons, laat staan als je benen maar half zo groot zijn en de jongens hebben echt geen zin meer in een nieuw bezoek aan de stad. We besluiten dan ook om rustig in te pakken en exact 11 uur leveren we het appartement weer terug op om door te rijden naar ons definitieve vakantie adres: Dutch Hill.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.