De speelgoedgids

Na een vermoeiende dag op het werk zit ik ‘s avonds thuis even lekker op de bank en pak het tijdschrift dat op tafel ligt. Het blijkt de speelgoedgids van Intertoys te zijn.
Mijn gedachten gaan terug naar mijn eigen jeugd toen ik jaarlijks eenzelfde blaadje van de Bart Smit keer op keer herlas, op zoek naar dat ene stuk speelgoed dat ik ook wilde hebben maar nog niet aangekruist had.
In de afgelopen 35 jaar is dat concept nog niet veranderd ondanks alle hedendaagse digitale mogelijkheden m.b.t. verlanglijstjes. En ergens ben ik daar wel blij om, realiserend dat mijn eigen kinderen misschien wel hetzelfde magische gevoel ervaren dat ik altijd had als ik door dit soort boekjes bladerde.

Pas op bladzijde 60 (van de 171) zie ik het eerste beverige kruisje van Seb.
Ik had al begrepen dat de jongens allebei met een eigen kleur pen of stift kruisjes hadden gezet wat ze op 5 december van de Sint willen krijgen en ook dat is in de afgelopen 35 jaar niet veranderd. Bij ons thuis vroeger ging het net zo.
Het kruisje van Seb staat bij een Brandweerman Sam helikopter. Eigenlijk is hij die fase al voorbij en het is ook het enige Brandweerman Sam element dat aangekruist is. De bladzijdes daarna staan Seb zijn kruisjes bij allerhande actiefiguren, wat beter bij zijn leeftijd past.
Dan komen ook de eerste kruisjes van Tomas. Ook hij wil actiefiguren van allerhande pluimage (Transformers, Avengers, etc), en voor beiden zie ik Cars-autos, Playmobil en Lego wat er hoofdzakelijk is aangekruist. Ook staan er wel kruisjes bij diverse bouwspulletjes zoals K’nex en Laser Pegs, maar het is Lego waar Sint waarschijnlijk in zal gaan investeren om opstapeling van diverse soorten bouwmaterialen te voorkomen.
Wat opvalt is dat er bij de boekjes en spelletjes niks staat aangekruist. Daarentegen zijn alle NERF-guns wel aangekruist, maar gelukkig ook zaken als Telescopen en bouwkranen. Het duurste item op de wensenlijst is een RIDD Hoverboard waar je op 2 wielen je evenwicht moet bewaren en dan voor- of achteruit kunt rijden. Helaas kan ik nu al redelijk nauwkeurig voorspellen dat de Sint geen 299 euro voor een cadeau gaat betalen.
Ik ben blij met het verworven inzicht en denk opnieuw aan mijn eigen jeugd. Toen stonden namelijk de “toren van Pisa”, “Mens-erger-je-niet” en de racebanen ook al in de boekjes. Soms is het fijn dat dingen tientallen jaren hetzelfde blijven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.