De rente

Twee jaar geleden belde de bank mij “vanuit oogpunt van service” op om een genereus aanbod te doen m.b.t. rentemiddeling voor onze hypotheek die we bij hen hadden ondergebracht. We moesten nog 2 jaar van de 10 en de rente stond volgens de betreffende telefonische consultant zo laag dat ik gek zou zijn als ik nu niet ging middelen. Een lang verhaal kort: de boete en gederfde inkomsten t.o.v. een nieuwe lagere rente zou ik moeten betalen met een iets hogere hypotheek, maar dan zou ik wel minder maandlasten krijgen. Ik kreeg 2 dagen bedenktijd.
Na 2 dagen besefte ik me dat als de bank me op belde dat het bijna niet lager kon de rente wellicht nog verder zou gaan dalen, anders zouden ze me niet in een nieuwe hogere, hypotheek proberen te praten. Immers, het verdien model van de bank is het uitlenen van geld tegen rente.
Twee jaar later bleek dat de rente t.o.v. het telefoontje destijds nog eens ruim een halve procent was gedaald.
Vorige week hebben we dan ook een nieuwe rente op de de hypothecaire lening afgesproken van 1,65%. Een flinke sprong van de 5,5% waar we de afgelopen 10 jaar mee te maken hadden.
De vorm is ook gelijk aangepast naar de huidige maatstaven, lineair i.p.v. aflossingsvrij en een spaardeel.
Ik ben een hele happy camper.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.