De bbq winter workshop

Na het werk rij ik naar Amersfoort om mijn zwager op te pikken die met zijn gezin een dagje naar de dierentuin is. Vijf minuten verderop zit namelijk de Weber bbq winkel waar we beiden voor onze verjaardag een workshop winter barbecue-en hebben gekregen en vandaag kunnen we die verzilveren.
We worden hartelijk ontvangen door Bram en twee collega’s en krijgen gelijk een biertje in de hand gedrukt. In totaal zijn we met negen workshoppers. Waar ik niet van op kijk is dat het allemaal mannen zijn, hoewel ik van Bram begrijp dat er normaal gesproken altijd een gemixt gezelschap is. Riiight denk ik stilletjes en vraag me af of hij het echt meent want het marketing praatje hoeft hij al niet meer te houden.
Enkele minuten later gaan we beginnen. Nu begint er wel een echt marketing praatje want we lopen door de buitenruimte langs alle types Weber barbecues die er maar bestaan en krijgen uitleg over de verschillen, de voor- en nadelen van elk type en de persoonlijke voorkeuren van Bram. Hij lardeert het verhaal met mooie anekdotes over andere vormen van barbecuen op grote vuren of ingegraven varkens op warme stenen en dan gaan we weer naar binnen.
Daar moeten we aan het werk. Op de werkbanken van de enorme keuken liggen de ingredi?nten al klaar en is er al wat voorwerk gedaan. Het is voor ons dan ook een kwestie van de puntjes op de i te zetten door bijvoorbeeld vlees te rijgen of door de ingredi?nten door elkaar te husselen. Vanzelfsprekend door de gerechten op enig moment op een van de bbq’s te leggen, rechtstreeks of al dan niet in grote gietijzeren pannen. Ook hierin worden we bijgestaan door onze 3 koks dus we hoeven ons geen zorgen te maken dat een gerecht mislukt.
Het gerecht waar Jochem en ik mee beginnen is het aperitief terwijl de andere mannen uit het gezelschap aan de andere gerechten beginnen. Wij maken een gerookte selderijsoep met walnoten en varkenssat?.
De sate is al voorgesneden in het juiste formaat blokjes en ook al gemarineerd. De workshop is dan ook precies afgestemd op het niveau van mijn kook-kunsten bedenk ik me terwijl ik de voorgemarineerde op juiste maat gesneden blokjes aan de aangereikte spiesjes rijg.
Daarna moet ik echter met de soep aan de slag en dat is gelijk een niveautje hoger maar nog niet ondoenlijk. De soep staat op de gas-barbecue van een vergelijkbaar type als dat ik thuis heb staan en draaiend aan de knoppen is dit net zo makkelijk als wanneer je achter je eigen gas-fornuis thuis staat.
Tussen al het werk door smult iedereen een beetje mee van de 20 stuks pulled-pork die de dag daarvoor op de bbq’s waren gelegd door Bram.
Het voorgerecht: een gegrilde avocado gevuld met ansjovis tapenade en Hollandse garnalen en veldsla smaakte erg lekker maar meer dan helpen op eten was mijn bijdrage aan het geheel.
Dat gold ook voor het tussengerecht: Gegrilde wildzwijnfilet met cranberryboter op roggebrood en het hoofdgerecht: Op houtskool gegrilde hertenrug met chorizo met kidneybonen en spitskool ? la cr?me.
Wat ik verder aan werk heb gedaan was wel weer zichtbaar tijdens het dessert: perentaart met chocola en advocaatijs. Mijn bijdrage hier was het maken van de vulling van de perentaart die vervolgens op de bbq werd gezet die als over diende.
Bij het soldaat maken van het toetje trakteerde ik de aanwezigen nog op enkele verhalen van de barrelrally en zette dat voort tijdens de koffie. Opeens was het bijna negen uur en was het tijd om weer huiswaarts te keren.
Het was het einde van een intensieve lange maar mooie dag. Morgen weer vroeg op want er moet opnieuw gewerkt worden.

Allen: bedankt voor de mooie workshop.

Nog even op een rijtje:
Aperitief: Gerookte selderijsoep met walnoten en varkenssat?
Voorgerecht: Gegrilde avocado gevuld met ansjovis tapenade en Hollandse garnalen en veldsla
Snack: Gegrilde wildzwijnfilet met cranberryboter op roggebrood
Hoofgerecht: Op houtskool gegrilde hertenrug met chorizo met kidneybonen en spitskool ? la cr?me
Dessert: Perentaart met chocola en advocaatijs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.