Het noorderlicht – dag 1

Aan het ontbijt tegenover Marco geef ik aan dat ik niet goed weet hoe de blog te beginnen, start ik met de ongemakken van de reis, de vertraging van vele uren, veroorzaakt door een van de heftigste stormen in Nederland de afgelopen 100 jaar? Of begin ik met te beschrijven hoe mooi Noorwegen is, dat we het noorderlicht meermaals hebben gezien en hoe fantastisch de trips waren?
Zoals het sommige goede verhalen betaamt, laat ik bij het begin beginnen.
Donderdag ging om zes uur de wekker omdat het de bedoeling was dat we om elf uur het luchtruim zouden kiezen. Door de storm liep het even anders. Aanvankelijk begon ik de reis vol goede moed, maar na de eerste treinvertraging, veroorzaakt door regen, hagel en wind besloot ik op het eerstvolgende station toch maar de taxi te nemen. Na lange files kwam ik toch op tijd aan en ingecheckt en wel zette ik opgelucht glimlachend mijn koffer op de band. Koffer op de band.. koffer op de band. Deze woorden echooen soms nog na in mijn hoofd, maar daarover later meer.
Aangekomen bij de gate drinken we ter plaatse nog een kop koffie en zien dan tot onze ergernis dat onze vlucht is geannuleerd. We verlaten het vliegveld weer via de douane en het voelt als monopolie, ga terug naar ?start, u ontvangt geen 20.000 euro?. Bij de service balie horen we dat we als reserve ingedeeld zijn op een vlucht later op de dag, namelijk zeven uur ?s avonds.
We doden de tijd vooral met eten en drinken en uiteindelijk zien we vele uren later de lichten van Amsterdam onder ons als we er overheen vliegen.
Op de luchthaven van Oslo blijkt onze bagage niet mee gekomen te zijn. Dit heeft als gevolg dat we hier ook terug naar start moeten omdat we niet op het vliegveld binnendoor de aansluitende vlucht mogen nemen. We sprinten dan ook over het vliegveld, opnieuw langs de Security check die voor mijn gevoel veel te lang duurt en komen net op tijd aan om in te stappen in het toestel dat ons naar Tromso gaat brengen. Ook deze vlucht gaat voorspoedig en hoewel we weten dat we pas om middernacht aan gaan komen op plaats van bestemming maakt een eerste blik vanuit de cabine op het noorderlicht de hele lange dag in een keer goed.
Dan hebben we een paar kleine gelukjes. We hadden zowel de auto verhuurder als het hotel al ge?nformeerd dat we pas na middernacht zouden aankomen, maar ze zijn beiden nog open ondanks hun eerdere berichtgeving. Om half een ?s nachts cruisen we dan ook in een Toyota Avensis station over de met ijskorsten bedekte wegen rondom Tromso naar het hotel. Wel met de zeurende wetenschap in ons achterhoofd dat de bagage ergens lost in translation is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.